Rsz Foto Vrouw Voor Muur

Hoe vaak zie je een vrouw in de bouw? Bijna nooit, dit komt doordat het imago van de bouw nogal traditioneel is. Van oorsprong waren het vooral de stoere, sterke mannen die in de bouw werkten. Moeten we deze “machocultuur” accepteren?

Vrouwen in de minderheid

Tegenwoordig is zo’n 8% van alle mensen in de bouw vrouwelijk. Hiervan is 5% leidinggevend, het resterende aantal werkt op de bouwplaats. De cijfers zijn in de laatste 4 jaar onveranderd gebleven. Echter, uit onderzoek is gebleken dat teams met meer diversiteit wat betreft sekse, leeftijd en etniciteit tot betere resultaten komen in korte tijdsbestek.

Salarisverschil

Hoewel mannen en vrouwen in de bouw vaak verschillende dingen doen, worden ze wel hetzelfde betaald. Hoewel de mannen vaak het zware werk doen compenseert de vrouw dit met haar technischer inzicht. De bouw is een van de weinige sectoren in Nederland waar mannen en vrouwen hetzelfde verdienen. Bij de meeste sectoren in Nederland is dit gemiddeld 5% verschil.

Vrouwenpower  

Maar het tij is gekeerd, de vrouw komt in de bouw! Steeds meer opleidingen zien vrouwen naar de ‘mannelijke’ opleidingen komen zoals elektricien, tegelzetten of bouwvakker. Toch is dit allemaal wel even schakelen, zowel voor het personeel als de bedrijven zelf. Zo moeten er bijvoorbeeld een aparte wc komen en worden de schaars geklede vrouwenposters van de muur gehaald in de bouwkeet. 

FridayEuroTech zoekt jou!

Ook bij FridayEuroTech zijn we op zoek naar hardwerkende mannen en natuurlijk hardwerkende vrouwen. Kijk daarom snel naar onze vacatures op de site en kijk of er iets voor jou tussen zit!

Lees ook: 4 tips voor het vinden van jouw droombaan