Fet Blog Bouwvak Small

De bouwvakantie, in de volksmond ingekort tot bouwvak, is ten einde en de werkzaamheden zijn weer opgepakt. Eigenlijk bestaat er officieel geen verplichte bouwvak meer, maar er zijn nog steeds bedrijven die alles stil leggen tijdens de collectieve bouwvak. Daar komt verandering in, want veel bedrijven besluiten om tijdens de bouwvak gewoon door te gaan met de werkzaamheden. De bouwvakantie blijkt minder heilig te zijn.

Bouwvakantie niet meer populair

Dat de bouwvakantie steeds minder populair is, blijkt uit cijfers van UPS Consultancy: bijna de helft van de bedrijven werkten in 2015 tijdens de bouwvak gewoon door. Er zijn steeds minder bouwbedrijven die hun deuren sluiten tijdens de zomer. Deze trend heeft waarschijnlijk te maken met de crisis: veel bedrijven willen geen opdracht afwijzen vanwege de bouwvakantie. Hetzelfde geldt voor ZZP-ers in de bouw.

Om tijdens de zomer de werkzaamheden op rolletjes te laten verlopen, moeten er goede afspraken worden gemaakt met alle leveranciers en partners en voldoende personeel aanwezig zijn voor de lopende projecten.  Bij veel bedrijven is er voldoende animo om tijdens de bouwvak te werken. Er zijn namelijk medewerkers die nog geen kinderen hebben, waardoor zij niet gebonden zijn aan de schoolvakanties. Hetzelfde geldt voor vijftigplussers die graag buiten het hoogseizoen vakantie opnemen.  

Vakantie zelf inplannen

Voor bedrijven is het praktisch als alle werknemers dezelfde periode tegelijk vakantie opnemen. Vanzelfsprekend valt het in de periode van de schoolvakantie. Echter vindt FNV Bouw verplicht vakantie opnemen achterhaald. De werknemersbond pleit al jaren voor het afschaffen van de collectieve bouwvakantie. 

Men verwacht dat over een paar jaar alle bedrijven afstand nemen van de traditionele bouwvakantie. Wat denkt u? Zal de bouwvak in de toekomst helemaal verdwijnen? Laat het ons weten via Facebook of LinkedIn.