Fet Innovatiedag Top 100

De winnaar van de MKB-innovatie top 100 2016 was het bedrijf Yoni met het milieuvriendelijke maandverband. Het bedrijf heeft daarnaast ook tampons en inlegkruisjes van biologisch katoen en zijn dus biologisch afbreekbaar. Naast deze interessante innovatie, zijn er ook innovaties in de bouw gespot! We hebben de hoogste 4 bedrijven van de 12 die in de categorie bouw zitten eruit gepikt.

Green Basilisk, 3e plaats; beton met automatische scheurhersteller.

Het komt vaak voor dat beton scheurt, maar tegenwoordig kan het beton zichzelf herstellen. Hoe dit kan? Green Basilisk maakt gebruik van de eigenschappen van micro-organismen. Zodra deze in aanraking komen met water, scheiden ze kalksteen af waardoor de scheuren automatisch dicht gaan. Beton is met jaarlijkse productie van ruim zeven miljard kubieke meter (!) het meeste gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Door deze zelfdichter verleng je de levensduur van het beton, en dit is natuurlijk goed voor het milieu!

 

NETICS, 14e plaats; Bouwen met bagger

NETICS uit Alblasserdam ontwikkelt technieken om baggerspecie te verwerken tot duurzame en goedkope bouwstoffen. De bagger wordt uit de rivieren gehaald en ontwaterd en gestabiliseerd. Daarna vindt verwerking plaats tot bijvoorbeeld geperste stenen. Dit gebeurt allemaal ter plaatse, waardoor er geen afvoer- en stortkosten voor de bagger.

Sustainable Durable Systems (SDS), 15e plaats; Roofclix

Roofclix is een wit kunststof dak-element dat 70% van de zonnestralingen op een plat dak weerkaatsen, waardoor deze niet in warmte kan worden omgezet. Een luchtspouw tussen het dak en de Roofclix zorgt ervoor dat de resterende warmte wordt afgevoerd. Binnen blijft het koel en isolatie en airconditioning zijn niet meer nodig. Dat is duurzaam en kostenbesparend!

Drainvast BV, 20e plaats; Drainstop

Steeds hevigere regenbuien vinden plaats in Nederland. Dit is een gevolg van klimaatveranderingen en dat kan leiden tot wateroverlast. Met de Drainstop kan het regenwater bijna onzichtbaar weggevoerd worden op de plek waar het valt. Het wordt alleen bij extreme situaties ingezet. Het wordt in de grond geplaatst waardoor het niet zichtbaar is. Doordat het in de grond zit kan het regenwater niet in de straat laag komen zodat de rijbaan niet gaat verzakken!

Wil je meer bedrijven bekijken met die in de MKB-innovatie top 100 staan of meer informatie over de bedrijven van hierboven? Kijk dan snel op http://www.mkbinnovatietop100.nl/site/top-100-2016